← Alle nieuwsartikelen
oktober 27, 2021

ABP stapt uit beleggingen fossiele brandstoffen

Geweldig nieuws eind oktober: geheel onverwacht kondigt Pensioenfonds ABP ‘stapsgewijs’ haar beleggingen in olie en gasbedrijven te gaan afbouwen. In 2023 zou het ‘merendeel’ verkocht zijn. Dit na jarenlange druk van pensioendeelnemers, conclusies van recente klimaatrapporten en de wetenschappelijke adviesraad die bestuursvoorzitter van ABP toezegde bij de laatste klimaatdemonstratie op de Zuidas.

Al jaren strijden we met pensioendeelnemers en de organisatie Fossielvrij NL voor deze keus. Afgelopen jaar zijn er meerdere acties van ambtenaren, onderwijzers, wetenschappers en artsen geweest met onder andere veel gesprekken, petities, demonstraties en recent nog: een aankondiging voor een rechtszaak.

Het fonds geeft nu voor het eerst toe dat invloed uitoefenen op fossiele bedrijven als aandeelhouder om sneller om te schakelen naar hernieuwbare energie onvoldoende lukt.

Dit was jarenlang hét argument dat werd aangehaald om wél te blijven beleggen in fossiele bedrijven. Maar recente uitsluitkeuzes van PME pensioenfonds & Pensioenfonds Horeca en Catering concludeerden al anders. De kernactiviteit en businessmodel van deze bedrijven zijn gericht op fossiele winning en invloed uitoefenen heeft nog veel te weinig effect gehad.

Het fonds geeft aan dat deze keuze géén negatief effect heeft op het rendement van de pensioenen.
Dit is een argument waar mensen zorgen over uiten maar dat na vele onderzoeken onder pensioenfondsen en ook weer na deze aankondiging onterecht blijkt.

Dit is GROOTS nieuws: ABP is het 5e grootste pensioenfonds ter wereld en een speler waar ook andere pensioenfondsen volgen in beleggingskeuzes. Fantastisch nieuws voor de inzet van pensioendeelnemers!

Voor een duurzame transitie is het belangrijk dat het vrijgekomen geld wordt belegd in hernieuwbare energie, daar zullen we het fonds dan ook zeker in volgen.

← Alle nieuwsartikelen