← Alle nieuwsartikelen
februari 3, 2021

Kunnen pensioenfondsen geen eisen stellen aan de fossiele bedrijven waar ze in investeren? En als ze eruit stappen, dan stapt een andere belegger daar toch in?

Dat klopt. De pensioenfondsen praten al tientallen jaren met de fossiele industrie, dat noemen ze engagement. Deze industrie verandert echter vrijwel niet of veel te langzaam om het klimaatakkoord van Parijs te behalen. Pensioenfondsen zijn helaas niet transparant over de gesprekken die ze met de bedrijven voeren, de eisen die ze opleggen en de consequenties die ze hieraan verbinden. Wanneer fossiele energie je kernactiviteit is, kunnen wij er ook niet vanuit gaan dat de bedrijven vanzelf gaan omschakelen.

Pensioenfondsen behoren tot de grootste beleggers van de wereld. Als zij niet meer investeren in fossiele bedrijven, dan is dat een sterk signaal naar de fossiele bedrijven toe: geen vertrouwen in deze bedrijven. Ten tweede is het een signaal naar andere beleggers: kleine beleggers kijken sterk naar de strategie van grote beleggers, die kunnen immers veel meer onderzoeken. Tot slot is het een signaal naar ons als pensioendeelnemer dat zij niet ons geld in fossiele bedrijven beleggen en ons geld dus goed en duurzaam wordt beheerd. Investeren in fossiele industrie is ‘iets dat een vieze bijsmaak heeft’, net als de tabaks- of wapenindustrie.

Divesteren heeft ook directe gevolgen voor fossiele bedrijven. Fossiele bedrijven lenen ontzettend veel om nieuwe projecten op te starten zoals de bouw van nieuwe kolencentrales, naar schaliegas te boren of te boren in kwetsbare gebieden als de noordpool. Om deze leningen te kunnen krijgen is de beurskoers belangrijk en de rente op deze leningen (bedrijfsobligaties). Als pensioenfondsen niet meer met hun aandelen in fossiele bedrijven beleggen en geen bedrijfsobligaties kopen, wordt geld lenen duurder en daardoor worden nieuwe projecten opzetten minder rendabel en dus veel moeilijker te financieren. Gevolg zal zijn dat er minder nieuwe fossiele projecten worden gestart en we het probleem dus niet nog groter maken.

Waar kan ik verder lezen?

Onderzoekers Universiteit Groningen (2020):  ‘Op papier hebben de fossiele bedrijven mooie plannen, met beloftes ver weg’

https://www.tandfonline.com/doi/epub/10.1080/14693062.2020.1806020?needAccess=true

De twee gezichten van de fossiele energiesector, door Piet Sprengers, ASN Bank

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/34371/opinie-de-twee-gezichten-van-de-fossiele-energiesector

← Alle nieuwsartikelen