← Alle nieuwsartikelen
september 5, 2021

Eerste domino’s: Horeca en Metaalfondsen stoppen met fossiele beleggingen

Twee prachtige mijlpalen deze week.

Donderdag 9 september kondigde het eerste pensioenfonds in Nederland aan te stoppen met beleggingen in fossiele bedrijven! Het Pensioenfonds Horeca en Catering (PhenC).  Een dag later kondigt het eerste ‘grote’ pensioenfonds van Nederland aan dat ze al helemaal gestopt zijn met hun beleggingen in fossiele bedrijven: het pensioenfonds voor metalelektro (PME). Dit is uniek, niet eerder maakten Nederlandse pensioenfondsen deze stap.

Pensioenfondsdirecteur Paul Braams van het horecafonds: ‘Om een leefbare wereld te kunnen behouden is het essentieel om de uitstoot van broeikasgassen fors terug te dringen. Dan blijft er nog één optie over: terugtrekking van onze beleggingen uit de fossiele sector’. Het besluit om te stoppen met fossiel is ‘principieel’ en zal geen rendement kosten verwacht fonds.

Pensioendeelnemersdruk
Pensioendeelnemers verenigd in de campagne ‘Vies Pensioen’ hebben de afgelopen jaren hard gewerkt. Ze hebben horeca en catering deelnemers verenigd en verschillende acties gedaan zoals een petitie overhandigd aan het bestuur van het fonds waarmee ze hebben laten weten dat zij deze beleggingen onacceptabel vinden met hun pensioengeld.

Hetzelfde gebeurde door pensioendeelnemersdruk van o.a. bedrijven ASML en NXP Semiconductors bij met metaalpensioenfonds. Afgelopen periode voerden deelnemers veel gesprekken en overhandigden een petitie aan het bestuur van het fonds.

Divesteren & engagement
Het pensioenfonds van horeca en catering heeft ca 16 miljard aan belegd vermogen waarvan er vorig jaar nog 300 miljoen van in kolen, olie- en gasbedrijven was belegd. Inmiddels is er al ruim 250 miljoen afgebouwd.

PME heeft maar liefst 62 miljard vermogen waarvan ruim 1,2 miljard in fossiele bedrijven. Eerder namen zij al stappen door kolen en teerzand als een van de weinige pensioenfondsen uit te sluiten. Ze voerden al lang scherp engagement met fossiele bedrijven om te veranderen én trokken ook daadwerkelijk consequenties als dit niets opleverde of niet snel genoeg. Bedrijven als ExxonMobil en Shell werden daarom bijvoorbeeld uitgesloten.

Engagement is een van de punten waar Groen Pensioen altijd op hamert bij pensioenfondsen. Het is hét argument voor fondsen om nog te blijven beleggen in fossiel voor fondsen. Echter zonder een haarscherp engagement beleid én het trekken van conclusies als dit niets of snel genoeg iets oplevert bij bedrijven, kan je beter het geld in bedrijven beleggen die wél aan verandering werken.

‘Die (engagement) aanpak heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd bij de energieproducenten, zoals de oliemaatschappijen. We willen de vrijgekomen capaciteit nu gebruiken om actiever beleid te voeren op energie consumerende bedrijven om hun CO₂-uitstoot terug te dringen.’ Aldus voorzitter Eric Uijen.

Geen rendementsverliezen
‘Deelnemers van het PME pensioenfonds hoeven volgens bestuurder Marcel Andringa niet bang te zijn dat zij nu pensioen mislopen. ‘Je kan heel goed een gespreide portefeuille houden, zonder dat je in olie- of gasbedrijven belegt. Ik loop waarschijnlijk juist minder risico door te beleggen in de energie van de toekomst, in plaats van die van het verleden.’


Wij feliciteren de pensioendeelnemers van het horeca & metaalfonds die hieraan hebben gewerkt maar ook deze twee pensioenfondsen zelf, die zich laten zien als voorlopers op de andere Nederlandse fondsen!

 

Welke domino’s volgen?
Dit is het bewijs dat deelnemers druk helpt om de koers van pensioenfondsen (met jouw geld!) te verschuiven! Wil jij ook geen vies pensioen? Benader ons dan! We delen ervaringen en kijken met je mee en adviseren waar nodig. Er zijn nog zo’n ca 200 pensioenfondsen die onverminderd door blijven beleggen in fossiele bedrijven, help jij mee met de volgende mijlpalen?


Lees hier meer:

Horecafonds gaat uit fossiel:

https://lnkd.in/gW4zFJQ8

Metaal fonds is uit fossiel:

https://lnkd.in/eptyGn52

Overhandiging petitie pensioendeelnemers aan metaalfonds:
https://lnkd.in/gSJQB4td

Overhandiging petitie pensioendeelnemers aan horecafonds:

https://lnkd.in/gk_kCDch

 

 

 

← Alle nieuwsartikelen