← Alle nieuwsartikelen
oktober 14, 2021

Groen Pensioen nummer 24 in de Trouw Duurzame 100

Een geweldige erkenning voor iedereen die zich inzet om pensioenfondsen te vergroenen! Groen Pensioen is pas een jaar oud en we stormen de Trouw Duurzame top 100 binnen, op plaats 24!

De jury erkent hiermee de impact die we tot nu toe hebben gemaakt en waardeert onze aanpak om Nederland te attenderen op het zeer grote belang van het ter verantwoording roepen van de pensioenfondsen die miljarden euro’s (ons geld) beleggen in bedrijven die de klimaatcrisis verergeren. De plaats in de Duurzame 100 is een enorme opsteker voor de mensen die het afgelopen jaar samen met ons de beleggingsportefeuille van hun pensioenfonds hebben geanalyseerd en in gesprek met hun pensioenfonds zijn gegaan én voor alle duizenden ondertekenaars van de zorgpetitie.

In de lijst met super sterke inspirerende burgerinitiatieven staan onze collega’s ABP Fossielvrij op 1! De erkenning van de jury voor de divestbeweging kan een enorme versnelling betekenen en het verder mainstream worden van actie ondernemen op de klimaatimpact van onze geldstromen. Daar zetten we ons samen met jou graag met hart en hoofd voor in!

Trouw over Groen Pensioen:

Groen Pensioen is een groep pensioenspaarders die zich inspant om Nederlandse pensioenfondsen te bewegen te stoppen met beleggingen in fossiele brandstoffen. Net als de nummer 1 dan, maar dan breder en wat algemener van opzet. Om de klimaatcrisis te stoppen zijn structurele veranderingen nodig, afval scheiden en vaker de fiets pakken volstaan niet, vinden de deelnemers. Om de klimaatdoelen van Parijs te bereiken, moet de CO2-uitstoot drastisch naar beneden. Groen Pensioen is pas een jaar oud, de meeste oprichters waren eerder betrokken bij ABP- en Zorg en Welzijn-pensioencampagnes. Dit jaar ligt de prioriteit bij de zorgpensioenfondsen. In een petitie eist Groen pensioen dat deze fondsen uiterlijk in 2025 fossiele brandstoffen uitsluiten.

Groen Pensioen is onderdeel van de Sociale Tipping Point Coalitie. Deze coalitie brengt een onderzoek van het Postdam Instituut for Climate in de praktijk: hoe kun je het gevoel van machteloosheid wegnemen en samenwerken aan (6) structurele oplossingen (waaronder divesteren) voor de klimaatcrisis. De top vijf van de Duurzame100 bestaat volledig uit Social Tipping Point Coalitie-genoten. In de top 25 vind je er 10 en in de volledige top 100 staan er 17. Zoals Teachers for Climate (10), Mobilisation for the Environment (15), Fossielvrij070 (16), Operatie Steenbreek (17), de Klimaatgrootouders (47) Academie voor Duurzaam Onderwijs (51), de Klimaatdichters (56), Klimaatgesprekken (65), de Transitiemotor (69) en de klimaatactie Warmetruiendag (92). De coalitie staat zelf op nummer 32.

 

Lees hier het artikel in Trouw over de Duurzame 100 van 2021: frisse oplossingen voor hoofdpijndossiers

“De harde, activistische toon die sommige winnaars aanslaan is best bijzonder”, zegt Schouten, actief bij de Jonge Klimaatbeweging (de nummer 1 van 2020). “We zijn toch een landje van polderen en consensus. Maar nu er structureel zó weinig gebeurt voor klimaat en natuur zie je dat de burgerinitiatieven het beestje bij de naam gaan noemen.”

 

 

 

 

← Alle nieuwsartikelen