Tijdens mijn studententijd begon ik me steeds meer zorgen te maken over klimaatverandering en wilde ik mijn gevoel van machteloosheid kwijt. Daardoor ben ik vrijwilliger geworden bij klimaatorganisaties. Ik vond het alleen lastig om te bepalen bij welke organisatie ik mij echt nuttig kon maken en ben daarom bij meerdere organisaties actief geweest.

In 2017 werkte ik in een ziekenhuis en kwam daar in contact met Josee, een verpleegkundige die mijn grote bezorgdheid over het klimaatprobleem deelde en zich via Fossielvrij inzette voor fossielvrije pensioenen. Ik begreep eerst niet direct wat pensioenfondsen nou met de klimaatcrisis te maken hebben. Ik vond pensioenen maar een saai onderwerp en had zelf nog nauwelijks pensioen. Josee vroeg me mee te komen naar één van de avonden met vrijwilligers. Het was een gezellige avond, maar ik wist niet zo goed wat ik kon bijdragen, maar gaf aan dat ik graag evenementen organiseer rondom klimaatonderwerpen.

Niet veel later werd ik door het vrijwilligersteam gevraagd om een evenement te organiseren in Pakhuis de Zwijger over klimaat en pensioenen. In de aanloop naar dit evenement leerde ik over de gigantische omvang van het pensioengeld in Nederland en dat we een sterk pensioenstelsel hebben en ondanks dat we zo’n klein land zijn, onze grootste pensioenfondsen bij de top 10 van de wereld zitten.

Tijdens het onderzoek dat we nu al jaren doen naar de investeringen van pensioenfondsen, kwam ik er achter dat deze grote stromen pensioengeld worden geïnvesteerd in olie, gas en kolenbedrijven. Ons pensioengeld vormt dus een investeringsstroom voor deze bedrijven en houdt deze fossiele structuren daarmee in stand. Dit was echte een eye-opener voor mij. Ik kan wel korter douchen, afval scheiden en veganistisch eten en dat zal ik ook blijven doen, maar als de financiële stromen blijven lopen zoals ze doen, gaat er niks op grote schaal veranderen en warmt de aarde steeds verder gevaarlijk op. Het gaat om de veranderkracht van geldstromen!

Aangezien je niet even van pensioenfonds kan overstappen, zoals bij een bank of energiebedrijf wel kan, is het van groot belang dat mensen zich bewust worden van de zeggenschap over hun eigen pensioengeld en in beweging komen. Dit maakte dat ik dit soort grote structuren bloot wil leggen en mensen meer bewust wil maken én mensen wil helpen om deze structuren te doorbreken. Ik werk nu sinds drie jaar met veel plezier met een groep van ongeveer 10 andere pensioendeelnemers bij Groen Pensioen waarin we op verschillende manieren werken aan ons doel pensioenfondsen te laten divesteren uit fossiele bedrijven.

Via Groen Pensioen deel ik mijn ervaring en kennis hoe andere pensioendeelnemers hun fondsen kunnen aanspreken. Ik focus me op dit moment vooral op pensioenfondsen in de zorgsector. Ik vind het extra frustrerend dat het pensioengeld van mensen die hard werken aan de gezondheid van mensen, die het leven van mensen met astma en longproblemen helpen te verbeteren, dat juist hún pensioengeld in bedrijven wordt geïnvesteerd die de grootste bedreiging van de volksgezondheid wereldwijd veroorzaken. En juist deze mensen die zo kei-hard werken, hebben weinig tijd om hiertegen in actie te komen. Daarom ontwikkelden we de zorgcampagne om zorgverleners te helpen hun pensioenfonds te verduurzamen.

Ik ben genomineerd voor de Duurzame Jonge 100 lijst voor 2021-2022, ik hoop dat het onderwerp pensioenen hierdoor meer aandacht krijgt, juist ook onder jongeren. Wij bouwen nog wel even pensioen op en willen dat graag uitgeven in een leefbare wereld!

De eerste pensioenfondsen ABP, horeca en metalektro hebben al de stap uit fossiel genomen. Hier is veel druk van pensioendeelnemers aan vooraf gegaan. We hopen op een domino-effect, maar dat kan alleen met kritische pensioendeelnemers!

Ons pensioengeld houdt fossiele structuren in stand. Dit was echte een eye-opener voor mij. Ik kan wel korter douchen en dat zal ik ook blijven doen, maar als de financiële stromen blijven lopen zoals ze doen, gaat er niks op grote schaal veranderen.
Volgende
Volgende

Cindy