Ook Zorg- en Welzijn pensioenfonds stopt met fossiele beleggingen

Het een na grootste pensioenfonds Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) va NL maakt vandaag bekend te stoppen met haar beleggingen in de grote fossiele bedrijven.

👉 Twee jaar geleden startte het pensioenfonds een intensiever engagement traject aan met enkele grote fossiele bedrijven als bp, TotalEnergies en Shell om deze bedrijven te motiveren zich te committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs. Het verandervermogen van fossiele bedrijven is ook relevant voor de vraag of deze bedrijven rendabele investeringen blijven voor een lange termijn belegger als een pensioenfonds.

⏰ Nu, twee jaar later, zegt PFZW-voorzitter Joanne Kellermann het volgende:

💬 ''Het is teleurstellend en ontluisterend. We hoopten op het leiderschap van de hele grote bedrijven. De intensieve aandeelhoudersdialoog, die we de afgelopen twee jaar met de olie- en gassector over klimaat hebben gevoerd, heeft ons duidelijk gemaakt dat de meeste fossiele energiebedrijven niet bereid zijn hun bedrijfsmodel aan te passen aan (het Klimaatakkoord van) ‘Parijs’.''

Het fonds volgt hiermee de stap die al meerdere pensioenfondsen zoals PME pensioenfonds Pensioenfonds Horeca en Catering en Pensioenfonds ABP hebben gemaakt. De komende tijd wil het PFZW in gesprek met bedrijven die veel fossiele brandstoffen kopen, zoals energiecentrales of producenten van materialen met een hoge CO2 uitstoot. Dit is naar ons idee ook de juiste inzet voor engagement omdat dit bedrijven zijn waar wel iets te veranderen valt.

➡ Al jaren zijn vele pensioendeelnemers vanuit alle hoeken van de zorg & welzijnssector in gesprek en het debat gegaan met het fonds, hebben petities overhandigd en creatieve acties voor de deur opgezet om hun pensioenfonds aan te moedigen tot deze stap.

Deelnemers van o.a. de volgende organisaties OLVG Deventer Ziekenhuis Flevoziekenhuis Protestantse Kerk in Nederland HVO-Querido Slachtofferhulp Nederland Zorg voor Klimaat De Duurzame Verpleegkundige de CO2-assistent Landelijk Netwerk de Groene OK De Groene IC Groene Zorg Alliantie De Klimaat Dokter De Groene SEH De Jonge Arts Maatschappij + Gezondheid Collectief Walden Theaterkrant FNV Christian Climate Action NL Cordaid Milieudefensie Oxfam Eerlijke Geldwijzer Fossielvrij NL, Christian Climate Action NL Milieudefensie, Oxfam, Cordaid Both ENDS Urgewald Grootouders voor het Klimaat NL en nog vele anderen!

🙌 Dit is weer een belangrijk signaal dat je uitspreken voor verandering en in actie komen hélpt! Onderschat jouw stem dus niet. Laat aan je pensioenfonds, bank of verzekeraar zien dat er draagvlak is voor een duurzamer beleid en ga het gesprek aan. Benader ons vooral als je hierover wilt sparren!

Met het divesteren uit fossiel zijn we er nog niet, maar we zien dit als een enorm belangrijke financiële en symbolische schakel in de transitie van een fossiele wereld naar hernieuwbare energie.

Lees hier meer

https://www.nu.nl/privacy-gate/accept?redirectUri=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2Feconomie%2F6300710%2Fpensioenfonds-voor-de-zorg-dumpt-shell-bp-en-total-om-te-trage-vergroening.html&authId=f36b5014-e752-4967-ad85-ffe3a39acf81&referrer=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2F&referer=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2F

Check hier hoe het engagement traject van PFZW is verlopen:
https://www.pfzw.nl/over-pfzw/hoe-we-beleggen/voor-een-betere-wereld/hoe-we-duurzaam-beleggen/we-dragen-bij-aan-de-energietransitie/doordacht-engagement.html

Luister hier naar het radio interview op BNR nieuwradio met de bestuursvoorzitter Joanne Kellerman van PFZW : https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10540021/op-een-na-grootste-pensioenfonds-nederland-stapt-uit-shell-en-bp

Vorige
Vorige

Inspiratiesessie 7 maart Klimaatrisico's en Rendement

Volgende
Volgende

Persbericht: Zorg- en welzijnspensioenfonds PFZW belegt nog niet in lijn met de waarden van de zorgsector