Persbericht: Zorg- en welzijnspensioenfonds PFZW belegt nog niet in lijn met de waarden van de zorgsector

Persbericht, Utrecht, 17 mei 2023

Zorg- en welzijnspensioenfonds PFZW belegt nog niet in lijn met de waarden van de zorgsector

Groen Pensioen vindt dat het herziene ‘klimaatplan’ van pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) veel ambitieuzer moet zijn. Terwijl de klimaatcrisis grote gevolgen heeft voor de gezondheidszorg, belegt PFZW nog steeds in de fossiele industrie. Zeker omdat de fossiele industrie, vergelijkbaar met de tabaksindustrie, een enorme impact heeft op de volksgezondheid. Daarom is het des te teleurstellender dat er vanuit het zorg- en welzijnspensioenfonds geen plan is om versnelt volledig te stoppen met beleggen in fossiel. Uit de analyse van het rapport ‘Investing in Climate Chaos[1]’, van NGO Urgewald, blijkt dat PFZW nog ruim $ 4 miljard (3,7 miljard euro) geïnvesteerd heeft in 174 bedrijven in de kolen-, olie- en gasindustrie. Juist van PFZW zou men mogen verwachten één van de koplopers te zijn en niet volgend.

 

Anna Westra, Kinderarts en PFZW deelnemer: “Als iemand die in de zorg werkt, zie ik dat de klimaatcrisis een gezondheidscrisis is. Momenteel zijn we op weg naar een verwarming van 2 à 3 graden, dat betekent meer gezondheidsproblemen zoals longklachten en ondervoeding voor vele mensen overal ter wereld. Dat mijn pensioenfonds investeert in fossiele bedrijven die dat veroorzaken, is onverenigbaar met mijn eed voor alles niet te schaden.”

Deze week heeft het pensioenfonds Zorg en Welzijn (2e fonds van Nederland) haar herziene ‘klimaatplan’ gepresenteerd. Hierin hebben zij zich gecommitteerd aan:

·       Geen beleggingen in kolen- en teerzandondernemingen

·       Een 50% absoluut reductiedoel van CO2 uitstoot te realiseren voor 2030

·       Aanscherping van engagement met fossiele bedrijven waarin ze beleggen

 

Groen Pensioen is blij dat er nieuwe stappen genomen worden naar een portefeuille die klimaatbewust is. Echter de doelstellingen zijn te weinig concreet over de afbouw van fossiele beleggingen. Bijvoorbeeld in het beleid worden de drie scopes benoemd: de directe uitstoot van de bedrijven zelf (scope 1), indirecte uitstoot door ingekochte of verbruikte energie (scope 2) en de indirecte uitstoot voorkomend uit het overige deel van de waardeketen (scope 3). In het klimaatplan wordt er veel aandacht gegeven aan scope 1 en 2 door bedrijven alleen afrekenen op scope 1 en 2. Voor scope 3 is het lastiger om concrete doelstellingen op te nemen, terwijl voor fossiele bedrijven 90% van de uitstoot komt uit scope 3. Daarbij wordt gekozen om blijvend in te zetten op engagement met fossiele bedrijven, terwijl er geen enkele aanwijzing is dat dit enig effect heeft op de fossiele koers van een bedrijf.

Jeroen Wilting, medeoprichter van Groen Pensioen: “De fossiele industrie is nu wat de tabaksindustrie was. Onze pensioenen moet niet geïnvesteerd worden in bedrijven die de hoogstnodige transitie tegengaan in plaats van te versnellen.”

Miljarden in fossiel

Ondertussen worden er ook nog miljarden euro’s geïnvesteerd in fossiele bedrijven. Het rapport “Investing in Climate Chaos” is onlangs gepubliceerd door initiatiefnemer NGO Urgewald, partner van Groen Pensioen en onder andere bekend van de Coal Exit List en Global Oils & Gas Exit List. Uit dit rapport (2023) blijkt dat PFZW 3,7 miljard euro (bij 174 bedrijven) heeft geïnvesteerd in aandelen en bedrijfsobligaties in de kolen-, olie- en gasindustrie.

De drie fossiele bedrijven waarin het meest is geïnvesteerd zijn Chevron, Shell en TotalEnergies. Daarin heeft PFZW meer dan 870 miljoen euro in geïnvesteerd. Geen van deze bedrijven heeft een plan om zich aan de 1,5 graad van het Parijs akkoord te houden aangezien ze nog steeds nieuwe olie- en gasreserves verkennen en ontwikkelen.

In Nigeria probeert Shell hun olie en gas operaties op land te verkopen, operaties die voor veel vervuiling hebben gezorgd zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de opruiming. Tegelijktijdig is Shell hun offshore operatie in Nigeria aan het uitbreiden.

TotalEnergies is het middelpunt van internationale kritiek voor de ontwikkeling van een pijplijn, EACOP, in Uganda en Tanzania die 1.445 kilometer lang zal zijn en minstens 100.000 mensen zonder genoeg compensatie zal forceren hun woning achter te laten.

Laurie Kos, medeoprichter van Groen Pensioen: “Ondanks dat we waarderen het dat PFZW een volgende stap heeft gezet in het in lijn brengen van de investeringen met Parijs, gaat het niet snel genoeg. We willen dat PFZW leiderschap toont, zoals PME en ABP hebben gedaan, en zich toewijdt en volledig uit kolen, olie- en gasbedrijven stapt.”

Groen Pensioen is daarom kritisch op PFZW. Dit plan is nog geen uitsluiting van de fossiele industrie en kan dus betekenen dat alsnog het geld van haar deelnemers wordt gebruikt om het klimaatprobleem te verergeren. Hiermee is er nog geen duidelijk plan om met haar beleggingsbeleid aan de Parijsdoelstellingen te voldoen. De klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis. Juist een zorgpensioenfonds heeft daarin een leiderschapsrol te vervullen.

Overhandiging petitie en pensioendeelnemers in gesprek met Pensioenfonds Zorg & Welzijn – Donderdag 8 juni 2023

Groen Pensioen gaat graag met pensioenbestuurders in gesprek op de inhoud van het beleggingsbeleid. Daarom organiseren we op donderdag 8 juni om 20.00u een debat in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) waar bestuurders van Pensioenfonds Zorg en Welzijn en het Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH) met pensioendeelnemers in gesprek gaan over fossiele beleggingen. Groen Pensioen juicht het toe dat zowel de bestuurders van PFZW als SPH in gesprek willen met hun pensioendeelnemers.

Ook hoor je die avond over de link tussen de klimaatcrisis en de gezondheidszorg en hoe een groen pensioenfonds wél kan. Daarnaast wordt de petitie met de oproep om te stoppen met fossiele beleggingen overhandigd aan bestuurders door deelnemers.

 

Over Groen Pensioen

Groen Pensioen is een groep pensioendeelnemers die zich inspant om Nederlandse pensioenfondsen te bewegen te stoppen met beleggingen in fossiele brandstoffen. Om de klimaatcrisis te stoppen zijn structurele veranderingen nodig. Groen Pensioen wil een systeemverandering door geldstromen ten goede aan te wenden.

 [1]     https://investinginclimatechaos.org/data?org=Pensioenfonds+Zorg+en+Welzijn+%28PFZW%29

 Artikelen:

Rapport Urgewald: Investing in Climate Chaos: NGOs Release Data on Fossil Fuels Holdings of 6,500 Institutional Investors | urgewald e.V.

Vorige
Vorige

Ook Zorg- en Welzijn pensioenfonds stopt met fossiele beleggingen

Volgende
Volgende

Debat 8 juni 2023 met zorg & welzijn pensioenfondsen