Debat 8 juni 2023 met zorg & welzijn pensioenfondsen

Overhandiging oproep van deelnemers aan zorg & welzijn pensioenfondsen

Op donderdag 8 juni om 20.00u vindt er een debat plaats in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) waar pensioenfondsbesturen van zorg & welzijnfondsen en pensioendeelnemers in gesprek gaan. Je bent van harte welkom! Tijdens dit debat wordt de petitie met de oproep om te stoppen met fossiele beleggingen overhandigd door deelnemers. Daarnaast gaan we met de fondsen in gesprek over wat complex is voor de fondsen in het divesteren uit fossiele bedrijven, het ophalen van de mening van pensioenfondsdeelnemers en hoe de fondsen kijken naar toekomstbestendig beleggen.

Meld je hier aan voor 8 juni in Pakhuis de Zwijger: https://dezwijger.nl/programma/zorgen-voor-later/

Hieronder vindt je meer informatie over:

  • De oproep en achtergrond van de petitie.

  • Eerder onderzoek naar de pensioenfondsen; huidige status

  • Wat jij kan doen

  • Pensioendeelnemers in de media

Wat is de achtergrond van deze oproep?

Pensioenfondsen zijn afgelopen periode veel in het nieuws geweest over de beleggingen in bedrijven waar pensioendeelnemers dat liever niet hebben. Een groeiend aantal van pensioendeelnemers vindt het daarnaast steeds belangrijker om te zien waar hun pensioengeld in wordt belegd en moedigen hun pensioenfondsen aan tot een verantwoordelijk en duurzaam beleggingsbeleid.

Met hulp van Groen Pensioen zijn een aantal mensen werkzaam in zorg en welzijnssector daarom in 2021 een oproep gestart naar hun pensioenfondsen toe. Pensioendeelnemers willen via hun oproep laten zien aan pensioenfondsen dat er steun en draagvlak is voor een steviger maatschappelijk verantwoord beleid op deze onderwerpen. Samen met de ondertekenaars van de oproep nodigen we de betreffende pensioenfondsbesturen uit om in gesprek te gaan. Groen Pensioen ziet graag vervolgcontact en constructieve discussies ontstaan tussen pensioendeelnemers en pensioenfondsen.

Steun je deze oproep? Je kan hier de petitie nog tekenen!

Waar gaat deze petitie oproep over?

Meerdere mensen werkzaam in de zorg- en welzijnssector hebben specifieke zorgen geuit over hoe de fondsen beleggen in fossiele bedrijven, wapenbedrijven en tabaksbedrijven. Verschillende pensioendeelnemers in de zorgsector hebben zich daarom verenigd en hebben met Groen Pensioen uitgezocht hoe verantwoord hun pensioenfonds belegt op deze onderwerpen. Dit onderzoek is gedaan naar negen pensioenfondsen. Fossiele bedrijven, wapens en tabaksbeleggingen zijn de meest dringende onderwerpen vanwege de grote effecten op gezondheid volgens de zorgverleners, die Groen Pensioen hebben benaderd. De gezondheidsgevolgen van tabak en wapens spreken voor zich. Er wijzen daarnaast jaarlijks talloze onderzoeken uit dat klimaatverandering grote impact heeft op de gezondheid van mensen en dit neemt alleen maar toe, ook in Nederland[4][5][6]. Deze beleggingen staan haaks staat op de kern van zorgverleners die werken aan de volksgezondheid. Ook vragen pensioendeelnemers zich af hoe er namens hen gestemd wordt op vergaderingen van bedrijven waar de pensioenfondsen aandeelhouder van zijn. Zo oefenen pensioenfondsen invloed uit op een bedrijf waarin zij beleggen. Deze zorgen en vragen hebben geleid tot een petitie waarin een oproep aan verschillende zorgpensioenfondsen wordt geuit. Zolang pensioenfondsen nog in fossiele bedrijven, wapenbedrijven of tabaksbedrijven beleggen, moedigen wij hun aan om hun invloed te gebruiken door bijvoorbeeld vóór klimaatresoluties te stemmen die bedrijven dwingen om duurzamere bedrijfsvoering of tégen CEO’s die niets willen doen aan veranderingen ten gunste van het klimaat.

Is er onderzoek gedaan naar de pensioenfondsen?

Voor deze oproep is in 2021 gekeken naar openbare informatie op de websites van negen pensioenfondsen voor de zorg- en welzijnssector over fossiele bedrijven, wapenbedrijven en een aanwezig stemverslag. Ook hebben de pensioenfondsen vragen gekregen over deze beleggingen. Het merendeel van de fondsen heeft deze vragen beantwoord. Het onderzoek is hier te lezen. Mocht het onderzoek worden aangepast vind je hier altijd de meest recente versie, voorzien van een versiedatum.

Korte samenvatting van het onderzoek in 2021 en de status in 2023:

Fossiel: In 2021 beleggen alle fondsen nog in fossiele bedrijven. Dit garandeert ernstige gezondheidsproblemen, nu en in de toekomst. Dat staat haaks op alle inzet en integriteit van zorgprofessionals. De zorgfondsen hebben geen plannen hoe de fossiele beleggingen af te bouwen. Slechts drie fondsen hebben eerste voorzichtige doelstellingen geformuleerd op afbouwen van investeringen in kolenbedrijven. In 2023 zien we dat 1 van de negen pensioenfondsen heeft besloten te stoppen met fossiele beleggingen, het grootste fonds: ABP. We zien dat Pensioenfonds Zorg en Welzijn veel fossiele bedrijven afstoot, maar nog niet allemaal.

Wapenbedrijven: In 2021 beleggen alle fondsen nog in wapenbedrijven. Fondsen leggen slecht uit wat ze bedoelen met ‘controversiële wapens’, weinig fondsen hebben beleid op beleggen incwapenbedrijven die wapensystemen leveren aan landen die in conflict zijn of waar decmensenrechten ernstig worden geschonden. Een aantal fondsen belegt nog inckernwapenproducenten. In 2023 zien we dat de meeste fondsen geen aanscherpingen op hun wapenbeleid hebben gemaakt.

Tabaksindustrie: In 2021 zagen we dat enkele fondsen niet helder beschreven of zij via derden nog in tabak beleggen, we gaan er volgens de normale investeringsmethodieken van uit dat zij daarom wel in tabak beleggen. In 2023 zien we dat in elk geval twee fondsen (SPMS en SPOA) aangekondigd hebben hun tabaksbeleggen af te bouwen.

Transparantie: In 2021 zagen we dat de fondsen in het algemeen niet transparant beschreven over waar zij pensioengeld van medewerkers in de zorg & welzijnssector in beleggen. In 2023 zien we dat er meer informatie op de websites van de fondsen is gekomen over waar in wordt belegd of waar niet. De plannen van de fondsen zijn tegenwoordig meer op klimaat gericht. Bovendien kun je de resultaten van de acties ook vaker vinden, bijvoorbeeld zoals bij de stemresultaten op de jaarvergaderingen. Echter zien we ook onduidelijkheden over de concreetheid van de plannen mbt vermindering avn van CO2 uitstoot. Maar niet uit fossiel) of beleggen in ‘groene bedrijven’. Daarvoor moet je de MVB’'s en alle bijbehorende documenten goed doorlezen, weten wat alle termen betekenen en goed vergelijken met daden om te zien waar de gaten zitten. Dat doen we bij Groen Pensioen voor pensioendeelnemers die zich zorgen maken over hun fonds. 

Stemgedrag op aandeelhoudersvergaderingen: In 2021 hadden geen van de bovengenoemde pensioenfondsen eerder vóór klimaatresoluties gestemd van het initiatief Follow This die op aandeelhoudersvergaderingen worden ingediend om bedrijven zich te laten houden aan het Klimaatakkoord van Parijs: In 2023 zagen we dat in elk geval twee fondsen na 2021 vóór de resoluties hebben gestemd: ABP en PFZW. We deden ook onderzoek in 2023 met de NGO Both Ends ENDS naar het stemgedrag van een aantal Nederlandse pensioenfondsen en zien wel meer stemmen vóór klimaatresoluties bij bijv. PFZW, ABP en SPMS. Echter stemden de zorg en welzijnfondsen niet altijd in lijn met hun eigen klimaatplannen.

Wat houden jullie bevindingen in?

We zien positieve verandering bij de pensioenfondsen maar het kan beter én sneller. We willen daarom graag met deelnemers draagvlak laten zien voor een scherper maatschappelijk verantwoord beleid. Daarnaast zien we dat meerdere pensioenfondsen hun beleid aanscherpen zoals pensioenfonds metaal & elektrotechniek en we brengen graag deze positieve voorbeelden aan het licht. Wij vinden dat ons pensioengeld in een leefbare toekomst moet worden geïnvesteerd. Ons pensioengeld is onze zeggenschap. We gaan daarom door met gesprekken, oproepen en debat met de pensioendeelnemers en pensioenfondsen.

Wat kan ik doen?

Heb je affiniteit met de zorg- en welzijnssector? Deel dan ook vooral deze petitie met collega’s, vrienden, buren en familie: Stop met beleggingen pensioengeld zorg in ziekmakende industrie.

Zet donderdag 8 juni alvast in je agenda! Dan overhandigen we bovenstaande petitie, hebben we het over de link tussen de klimaatcrisis en gezondheid, en gaan we in gesprek met pensioenbestuurders over toekomstbestendige beleggingen. Donderdagavond om 20.00u in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam!

Ook jij kunt in gesprek met de bestuurders van je eigen pensioenfonds! Wij kunnen je helpen met het verkrijgen van verdere informatie, delen onze ervaring als actieve pensioendeelnemers en brengen je in contact met andere pensioendeelnemers van jouw fonds die ook verandering eisen. 

Wil je meer weten? Mail ons vooral via hallo@groen-pensioen.nl

Recente oproepen van pensioendeelnemers in media in 2022 en 2023:

  • Stentor moreel beroep werknemers Deventer ziekenhuis

  • Parool en AD.nl OLVGers willen dat hun pensioenfonds veel sneller vergroent

  • Grootouders in gesprek met PFZW

  • Theaterkrant Open brief pensioenfonds stop met fossiel

  • Het onderzoek van Groen Pensioen, de petitie en pensioendeelnemers in de media in 2021:

  • Pensioenfondsen voor de zorgsector beleggen (nog) in steenkool en teerzand

  • https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/deel-pensioengeld-artsen-en-paramedici-in-

  • wapens-tabak-en-vervuiling~b754fcbd/

  • https://www.skipr.nl/nieuws/artsen-manen-pensioenfondsen-stop-met-fossiel-wapens-en-tabak/

  • https://www.duurzaam-beleggen.nl/2021/04/07/zorgpersoneel-stop-met-beleggingen-pensioengeld-zorg-in-ziekmakende-industrie/

  • https://www.rd.nl/artikel/921982-artsen-manen-pensioenfondsen-stop-met-fossiel-wapens-en-tabak

  • www.medischcontact.nl%2Fnieuws%2Flaatste-nieuws%2Fartikel%2Fpensioengeld-artsen-gaat-naar-foute-bedrijven&usg=AOvVaw0n6zyTnDJ9E_0OprMqpIcf

  • https://www.mdl.nl/sites/www.mdl.nl/files/files/MAGMA%204-2020_home.pdf pagina 32

  • https://www.medischondernemen.nl/nieuws/initiatieven-duurzaam-beleggen-

  • pensioenfonds-huisartsen-sph-verkocht-aandelen-shell

  • Bronnen uit bovengenoemde tekst:

  • [1]     https://nos.nl/artikel/2370355-pensioenfondsen-van-artsen-beleggen-in-wapens-en-cannabis.html

  • [2]     https://eerlijkegeldwijzer.nl/pensioenwijzer/nieuws/2020/blog-tien-grootste-

  • pensioenfondsen-scoren-dikke-onvoldoendes-voor-klimaatbeleid/

  • [3]     https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/dubieuze-investeringen-van-

  • nederlandse-pensioenuitvoerders-in-myanmar~b34e978b/

  • [4]     https://www.lancetcountdown.org/2020-report/

  • [5]     https://klimaat.be/klimaatverandering/gevolgen/gezondheid

  • [6]     https://www.scientias.nl/klimaatverandering-tast-reeds-de-gezondheid-van-onze-kinderen-aan/

Vorige
Vorige

Persbericht: Zorg- en welzijnspensioenfonds PFZW belegt nog niet in lijn met de waarden van de zorgsector

Volgende
Volgende

Opinie: 'Praat niet over, maar met de deelnemer’