PFZW scherpt fossiele beleid niet genoeg aan
Gister maakte PFZW bekend dat het fossiele bedrijven opdraagt om binnen een jaar met een 1,5 graden plan te komen, in lijn met Parijs akkoord. Zo niet, zal het fonds hier niet meer in beleggen. Wat vinden wij?
We zien enkele positieve kanten aan het besluit:
De beleggingen in kolen & teerzandbedrijven worden nu echt afgebouwd.
Het fonds geeft aan scherper het gesprek aan te gaan met fossiele bedrijven en actiever gebruik te maken van hun stemrecht bij aandeelhoudersvergaderingen.
Er zijn éindelijk tijdstermijnen gesteld aan bedrijven waarbinnen het pensioenfonds ze vraagt te committeren aan een plan in lijn met de 1,5 graad opwarming van het Parijs klimaatakkoord in 2015.
Maar let wel: we zijn nu zeven (!) jaar verder nadat het Parijs akkoord is gesloten. Een plan als dit had er al jaren terug moeten liggen en moet daarom nu ambitieuzer zijn. Dus hierbij onze kritische geluiden:
We zijn kritisch op het wensdenken op papier dat de grote fossiele bedrijven snel gaan veranderen. Het klimaat heeft nu actie nodig, en dit beleid betekent dat er dit jaar nog miljarden wordt belegd en leningen wordt vertrekt aan bedrijven als Total Energies en Exxonmobil. We weten al dat deze bedrijven nog aan het uitbreiden zijn voor nieuwe olie- en gasvelden.
Daarnaast missen we dat het pensioenfonds benoemt dat de uitstoot van klanten van de fossiele bedrijven moet worden meegeteld in hun plan. Dit wordt ook wel scope 3 genoemd en dit wordt vaak niet meegeteld maar is een enorme uitstoot die dan niet wordt meegerekend die juist het kritieke punt is bij deze sector.
De reductie & engagement doelstellingen van PFZW gelden voor fossiele bedrijven, maar niet voor groot gebruikers van fossiel, zoals elektriciteitsbedrijven en de auto industrie. Deze sectoren zouden in de plannen moeten worden meegenomen.
Het pensioenfonds geeft aan dat een jaar waarin ze fossiele bedrijven om een plan vraagt, hen de mogelijkheid geeft ‘om hun businessmodel te hervormen’. Het zou mooi zijn als we nog tijd hadden voor deze aanpak. We zien echter in rapporten van het International Energy Agency (IEA) en de wetenschappelijke IPCC rapporten van de Verenigde Naties aangeven dat we sneller moeten handelen. De investeringen in hernieuwbare energie zijn nu juist hard nodig.
Het geld dat nu naar fossiele energiebedrijven gaat, wordt geïnvesteerd in infrastructuur die in de toekomst kolen, olie en gas gaan produceren en verstoken, en die investeringen zullen zeker twintig jaar hun geld moeten terugverdienen en daarna pas winst opleveren. Een groot fossiel bedrijf gaat daarom niet snel omschakelen.
Als pensioendeelnemers zetten we dus de gesprekken en debatten met het fonds door en blijven we wijzen op de steeds urgentere wetenschappelijke rapporten. Brieven, opinie, gesprekken, in het vertegenwoordigingsorgaan zitten of voor de deur protesteren, kies de vorm van actie die bij je past om van je te laten horen.
Lees hier meer over de aankondiging van PFZW in het artikel in de NRC
Werk je in de zorg- of welzijnssector? Meld je aan voor onze meetup 9 maart aanstaande.