Pensioenfondsen PMT en PME stoppen met investeren in ExxonMobil

Pensioenfonds metaal en techniek (PMT) heeft aangekondigd te stoppen met investeren in een van de grootste fossiele en vervuilende bedrijven van de wereld: ExxonMobil. Het fonds legt op hun website uit dat de vele dialogen die zij als aandeelhouder voerden, ook wel engagement, niet tot vertrouwen hebben geleid dat ExxonMobil zijn klimaatstrategie gaat aanpassen. Een sterk statement binnen de Nederlandse pensioensector.

Het bedrijf wilt geen lange termijn klimaatstrategie publiceren, heeft nog uitbreidingsplannen voor nieuwe fossiele productie en heeft jarenlang opzettelijk verwarring veroorzaakt over klimaatverandering

Internationaal gezien zijn er meerdere grote beleggers die stoppen met investeren in Exxon, in Nederland valt dat nog flink tegen. Het collega pensioenfonds metaal en elektro (PME) besloot in 2018 echter al dat gesprekken met het bedrijf niet tot resultaten leiden. De exit van PME en PMT uit Exxonmobil geeft een bijzonder signaal aan het bedrijf zelf, andere beleggers, maar ook aan hun eigen pensioendeelnemers. Overige pensioenfondsen zoals ABP en PFZW blijven vooralsnog beleggen in ExxonMobil.

Klik hier om het persbericht van PMT te lezen.

Engagement

Pensioenfondsen leveren engagement aan als argument om te blijven investeren in fossiele bedrijven. Middels dialogen met bedrijven en een stem uitbrengen tijdens aandeelhoudersvergaderingen geven ze aan invloed uit te oefenen op de klimaatkoers van bedrijven. Het beleid van engagement is echter bij veel pensioenfondsen niet transparant waardoor veel vraagtekens te zetten zijn bij de doelstellingen van de dialogen die worden gevoerd, de eisen die hierin worden opgelegd en tot slot wanneer er welke consequenties worden getrokken als de gesprekken niets opleveren. Pensioenfondsen noemen het uitsluiten van bedrijven vaak ‘de uiterste stap’.

Klik hier om meer te lezen hoe wij aan kijken tegen engagement of als je hier meer informatie over wilt.

Vorige
Vorige

PFZW scherpt fossiele beleid niet genoeg aan

Volgende
Volgende

GOGEL: wereldwijde olie- en gassector in beeld