Anne-Marie

Na meer dan zestien jaar als klimaatcampaigner gewerkt te hebben, werk ik sinds april bij een organisatie die al meer dan dertig jaar natuur ontwikkelt en haar resultaten afmeet aan de gezondheid van ecosystemen en hectares nieuwe wilde natuur. In de huidige ecologische crisis - die we al decennia lang konden zien aankomen - zou élk bedrijf in haar jaarverslag moeten verantwoorden hoeveel ze hebben bijgedragen aan het herstellen van de schade aan onze levende planeet. Maar in plaats daarvan leven we in een maatschappij waar bijna alle economische waarde gebaseerd is op fossiele brandstoffen. Waarin waarde wordt gecreëerd door het volpompen van de atmosfeer met broeikasgassen die het klimaat ontwrichten, door het vervuilen van de bodem en het water, door het kappen van bossen en het uitbuiten van mens en dier.

Een onhoudbare situatie. Je zou denken dat pensioenfondsen die bestaan om aan een goede toekomst te werken voor alle deelnemers die hun geld in het fonds stoppen, nu álles op alles zetten om het tij te keren. Maar niets is minder waar. Enkele pensioenfondsen stappen (langzaam) uit fossiel maar veel fondsen investeren jouw pensioengeld nog vrolijk in de ontwrichting van het klimaat.

Jaren geleden sprak ik met een van de oprichters van Groen Pensioen om te kijken of we konden samenwerken om de veranderkracht van pensioengeld binnen lokaal klimaatbeleid hoger op de agenda te krijgen. Dat was destijds een hele uitdaging, divestment werd in beleidsland gezien als iets activistisch terwijl ook toen al duidelijk was welke klimaatwinst er te boeken was door druk te zetten op fossiele investeringen. Dus ondersteunde ik via Twitter op eigen titel alles wat voorbij kwam uit de divestmentbeweging. Toen Groen Pensioen haar zorgcampagne startte werd ik gevraagd mee te helpen.

In mijn werk word ik elke dag met mijn neus op de feiten gedrukt hoe ernstig de klimaat- en de biodiversiteitscrisis is. Dat maakt het werk emotioneel best zwaar. Maar ook de oplossingen komen voorbij. Sinds ik het onderzoek van Ilona M. Otto over sociale tippingpoints las, leg ik alles wat ik doe langs deze meetlat: de zes punten* waar we ons op moeten focussen om snel sociale en technologische verandering te realiseren om onze maatschappij binnen de grenzen van de planeet te krijgen. Divesteren, de geldstromen naar de fossiele industrie ombuigen naar investeringen in hernieuwbare energie is één van de meest effectieve klimaatacties die je nu kunt doen. Dus word net als ik ook een Pensioenvergroener! Dat kan op allerlei manieren. Samen maken we een groot verschil!

*De zes punten uit het sociale tippingpoint onderzoek:

  1. stop met fossiele subsidies en stimuleer decentrale energieopwekking,

  2. bouw klimaatneutrale steden

  3. divesteer, haal het geld weg bij de fossiele industrie

  4. laat de morele implicaties zien van fossiele brandstoffen

  5. versterk klimaateducatie en deel kennis over het betrekken van mensen bij de ecologische crisis en

  6. ontsluit de informatie over de uitstoot van broeikasgassen, wat werkt wel en wat niet, geef feedback over het voorkomen van de uitstoot.

De geldstromen naar de fossiele industrie ombuigen naar investeringen in hernieuwbare energie, is één van de meest effectieve klimaatacties
Vorige
Vorige

Nikki

Volgende
Volgende

Elise