Lancet Countdown Report: fossiele brandstoffen belangrijker dan gezondheid en welzijn?

In de aanloop naar de jaarlijkse klimaattop, dit jaar in Egypte, de COP27, zijn de jaarlijkse updates van de grote klimaatrapporten verschenen. De door al deze rapporten gesignaleerde ontwikkelingen stemmen zeer somber: de Parijse doelstelling om de mondiale opwarming te beperken tot 1,5 gr lijkt al niet eens meer haalbaar. We stevenen af op 2,5 gr!

Één van die rapporten is het Lancet Countdown report 2022. Op de website is daarvan een mooie visuele samenvatting te lezen, de Visual summary - Lancet Countdown.

Wat betekent de doorgaande opwarming voor de gezondheid voor de bewoners van onze planeet? En wat staat ons te doen?

Gezondheid overgeleverd aan de genade van fossiele brandstoffen

Drie kernboodschappen uit het rapport:
  1. Klimaatverandering verergert voedselonzekerheid, gezondheidseffecten van extreme hitte, het risico op uitbraken van infectieziekten en levensbedreigende extreme weersomstandigheden. De vertraging in de invoering van schone energie heeft huishoudens afhankelijk gemaakt van vuile brandstoffen, kwetsbaar voor energiearmoede en blootgesteld aan gevaarlijke niveaus van van brandstof afgeleide luchtvervuiling. Deze gevolgen worden verergerd door de vele, gelijktijdige crises (energie, kosten van levensonderhoud, voedsel en COVID-19) van vandaag.

  2. Overheden blijven fossiele brandstoffen subsidiëren tot een bedrag van honderden miljarden dollars per jaar - voor bedragen die vergelijkbaar zijn met hun totale gezondheidsbudgetten. Ondertussen ondermijnt een enorm gebrek aan financiering een rechtvaardige overgang naar betaalbare, gezonde, koolstofvrije energie. Ondertussen maken fossiele brandstof-bedrijven plannen die zouden leiden tot emissies die de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs ruimschoots overtreffen - als ze worden vervuld, gaat de wereld in een dodelijk warmere toekomst tegemoet.

  3. De wereld staat voor een kritiek moment. Een gezondheidsgerichte, op elkaar afgestemde reactie op de verergerende crises kan nog steeds een toekomst opleveren waarin mensen niet alleen kunnen overleven, maar ook kunnen gedijen. Besluitvormers kunnen vandaag de dag nog steeds veerkrachtigere energiesystemen leveren, ten minste 1,2 miljoen levens redden met schonere lucht, 11,5 miljoen levens met gezondere voeding, energiearmoede verminderen en gezondere, leefbaardere steden leveren.

Wat staat ons te doen?

De rechtvaardige transitie naar een gezonde toekomst kan niet langer worden uitgesteld. Citaat op pagina 24 van het report: The activities of some of the largest oil and gas companies are far from compliant with the goals of the Paris Agreement. Strong government action and pressure from civil society could be essential to bring about such compliance, with a faster transition from fossil fuels to low-carbon energy sources.

En dus roept Groen Pensioen pensioenfondsen op om per direct te divesteren uit fossiele brandstoffen.

Vorige
Vorige

Nieuwe infographic klimaatcrisis is een gezondheidscrisis

Volgende
Volgende

Nummer 8 in Trouw Duurzame 100!